SEO

Site İçi Optimizasyon Nedir? Mutlaka Yapılması Gerekenler

Site içi optimizasyon web sitesindeki sayfaların her biri için tek tek optimizasyon yapmak demektir. Sektör, anahtar kelime ve hedef kitle gibi web sitesini analiz etmeyi ve organik trafiği oluşturmayı hedefler.

Tüm arama motorlarında en üst sıralarda yer almak için sitelerin bu hizmet şartlarını yerine getirmesi gerekir. Site içi çalışmalar kaliteli bir şekilde optimize edilirse web sitesi hedef kitleye daha hızlı ulaşır. İş potansiyeli ve müşteri sayısı artar.

Site İçi Optimizasyon Nasıl Yapılır?

Seo hizmetinin en yaygın faaliyet alanlarından biri site içi optimizasyondur. Yapılan belli başlı çalışmalarla sitenin performansı yükseltilir. Anahtar kelime kullanımından başlayıp yapılan tüm düzenlemeler sitenin ön plana taşınması sağlanır.

Sitenin, arama motoruna uyumlu olması, doğal etkileşim alması dolayısıyla daha çok kişiye ulaşması ancak site içi optimizasyon ile sağlanır. E ticaret siteleri başta olmak üzere hemen hemen bütün sayfalar site içi optimizasyon ile hedeflerine ulaşıyor. Site içi optimizasyon çalışmalarının nasıl yapıldığını birkaç başlıkta ele alalım.

Sitenin Hızını Düşüren Ögeler Kaldırılır

Sitenin yükleme hızı hem ziyaretçileri hem de web algoritmasını etkileyen bir durumdur. Yavaş açılan, dakikalarca bekleten siteler kullanıcıların ilgisini çekmez. Arama motorları da bu sitelerin hatalı olduğunu düşünerek erişimini engeller.

Kullanıcılarına en iyi hizmeti sunmayı hedefleyen arama motorları bu tarz siteleri en son sıralara iter. Bu yüzden ilk etapta sitenin hızını düşüren ögeleri kaldırmakla başlanır. Bu çalışma SEO teknikleri için önemli bir rol oynar.

Başlık Ve Alt Başlıklar Düzenlenir

Sitede yer alan başlık ve alt başlıklar arama motorunun sayfaları indekslerken dikkat ettiği ilk noktadır. Doğru kurgulanan başlık ve alt başlıklar algoritmanın sayfayı daha iyi tanımasını sağlar. Her sayfanın bir tane ana başlığı mutlaka olmalıdır.

Metinlerde alt başlık kullanımı ve bu alt başlıkların ana konu ile ilgili olması da son derece önemlidir. Hiyerarşik bir düzenle alt başlık etiketleri kullanılmalıdır. Alt başlıklar konu ile ilgili olduğu sürece sayısı konusunda kısıtlama yapılmaz.

Meta Açıklamaları Kurgulanır

Meta açıklaması, sayfanın HTML kodlarına yerleştirdiği açıklayıcı ve kısa paragraflardır. URL’nin altında görülen bu açıklama ziyaretçilerin içeriğe tıklamasını sağlar. Site içi seo optimizasyonunda doğru bir meta kurgulaması yapılmalıdır. Sayfa içeriğini açıklayan veya anahtar kelimeleri içeren anlamlı cümlelerden oluşmuş bu metin arama motorları tarafından da anlaşılabilir olmalıdır.

URL Yapısı Okunabilir Ve Anlamlı Kelimelerle Oluşturulur

Site içi seo çalışmalarında üzerinde durulan konulardan bir diğeri de URL yapısıdır. Linkler anlamlı cümlelerden oluşmalı ve anahtar kelimeler mutlaka kullanılmalıdır. Otomatik olarak rastgele oluşturulan linkler yerine sayfanın neye hizmet verdiğini ifade eden anlamlı kelimeler tercih edilmeli. URL yapısının anlamlı olması indekslenme konusunda da siteye yardımcı olur.

XML Site Haritası Oluşturulur

Bir sitede 404 uyarısı veriliyorsa bu o sitenin XML haritasının olmadığı anlamına gelir. XML, arama motorlarının site yapısını anlamasına veya tarayıcıların bu siteyi bilmesine yardımcı olur. Bu yüzden site içi optimizasyonda bu haritanın oluşturulması kıymetlidir. Bu haritayı oluşturacak birçok farklı araç vardır. Bunlardan herhangi biri ile XML haritası sunucuya yerleştirilir.

XML Site Haritası Oluşturulur

Görsel Optimizasyon Sağlanır

Sitede kullanılan görsellerin optimizasyonu görsel aramalarda siteyi en üst sıralara çekebilir. Arama motorlarına uyumlu görseller bu konuda büyük avantaj sağlar. Görsellerin optimizasyonu için bazı kriterler vardır.

Teknik olarak yapılan düzenlemeler her görseli arama motorlarına uyumlu hale getirebilir. Görsel yüklenirken URL’sinde içeriği yansıtan anahtar kelimeleri kullanmak gerekir. Büyük boyutlu görsellerin sayfanın yüklenme hızını olumsuz etkilediğini belirtmek gerekiyor.

Site İçi Yönlendirme Linkleri Yapılır

Site içindeki yönlendirme linkleri kullanıcıların sayfa üzerinde daha fazla zaman geçirmelerini sağlar. Bu linkler sayesinde kullanıcılar inceledikleri sayfalarla ilişkili içeriklere daha hızlı yönlendirilir. Ziyaretçilerin sitede geçirdiği süreyi artırmak ve arama motorlarının siteyi fark etmesini sağlamak bu yöntemle oldukça kolaydır. Bu linkler kullanıcı deneyiminin ne kadar iyi olduğunu da gösteren bir olgudur.

Anahtar Kelime Kullanımı Ve Yoğunluğu Ayarlanır

Anahtar kelime Google algoritmasının en çok dikkat ettiği konulardan biridir. Eskiden kelime spamlarına hoşgörülü davranan algoritma artık yoğunluğu doğru ayarlanmış anahtar kelime kullanımına daha sıcak bakıyor. Aşırıya kaçılması halinde black hat seo yapılmış sayıyor ve bu durumu cezalandırıyor. Bu yüzden sayfa içerisindeki metinlerde anahtar kelimeler anlamlı cümleler içerisinde ve doğru yoğunlukta ayarlanmalıdır.

Düzenli Olarak Güncelleme Sağlanır

Sitenin düzenli olarak güncellenmesi Site İçi SEO çalışmalarında önemlidir. Uzun süre güncellenmeyen siteler arama motorları tarafından kolayca fark edilir. Arama motoru bir sitenin güncel olmadığını varsayarsa sorgulama sırasında siteyi en altlarda gösterir.

Dolayısıyla siteyi düzenli olarak güncellemek sitenin güncel olarak algılamasını sağlar.  Düzenli güncelleme için yeni ürün girişi veya içerik pazarlama çalışmaları odaklanacak noktalardır. İçerik stratejisi belirleyip düzenli içerikler oluşturmak arama motorlarına sitenin sürekli güncellendiği hissi verir.

Sosyal Medya İkonlarına Yer Verilir

Sitenin optimizasyonunu sağlarken yaygın kullanılan sosyal medya ikonlarından da yararlanmak gerekiyor. Facebook, linkedln ve Twitter gibi önemli sosyal medya platformlarında hesap açarak siteye bu ikonlar yerleştirilir.

Bu ikonlar sayesinde kullanıcı deneyimi artarken aynı zamanda Google’da sitenin sosyal medya sayfaları ile ilişkili olduğunu anlayabilir. Sosyal medya ikonlarının sitede yer alması hem algoritma hem de kullanıcılar için güven vericidir.

sosyal medya iconları

Schema Biçimlendirmeleri Yapılır

Biçimlendirme çalışmaları Google gibi arama motorlarına ilgili sayfadaki bilgilerin konusu hakkında yardımcı olur. Resmi bir şirket adresi olarak düşünüldüğünde biçimlendirmeler arama sonuçlarında siteye ait bilgileri düzgünce yansıtabilmektedir.

Ürün satışı yapan siteler Google derecelendirmeleri ve aramalarında gösterilir. İçerik üreten sitelerde biçimlendirme çalışması arama sonuçlarında yazarın resminin görülmesini sağlar. Kullanıcılar sonuçlara tıklamadığı halde bile ürünün ya da sayfanın popüler olup olmadığını görebilir.

İçerik Optimizasyonu Dengelenir

Web sitelerindeki içeriklerin kısa ya da uzun olması ile ilgili birçok inceleme yapılmıştır. Çalışmalar uzun içerikleri avantajlı bulsa da yazıların okunabilir ve akıcı olması esas alınır. İçeriklerin 500 kelime ve üzerinde olması siteye zarar vermez. Fakat içerikteki karakter sayısı az olursa site zarar görebilir.

İçerik optimizasyonu dengelenirken iletişim ve hakkında gibi yazılar bu kapsama dahil edilmez. İçerik sayısının fazla olması veya kullanılan kelime sayısının çok olması arama motorları sonuçlarında sayfanın gözükme olasılığını arttırır. Bu kapsamda çalışma yaparken gereksiz veya içerikle alakasız yazılar yerine kaliteli, doğru ve özgün metinler paylaşılır.

Site İçi SEO Optimizasyonunda Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Site içi SEO çalışmaları kapsamlı ve detay gerektiren bir süreçtir. Alanında uzman ve profesyonel kişiler tarafından bu çalışmalar yapılmalıdır.

Bir web sitenin optimizasyonu ne kadar kusursuz olursa o kadar fark edilir ve kaliteli olduğu görülür. Özellikle ticaret yapan sitelerin bu çalışmalara ayrıca özen gösterdiğini belirmek gerekiyor. Site içi SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.

Bu konular şu şekildedir:

  • Sayfanın açılış hızının kriterlere uygun olması
  • Sosyal medyanın nitelikli ve düzenli şekilde imlenmesi
  • İçeriklerin kullanıcıyı tatmin etmesi
  • Görsel ve girdilerin güncel tutulması
  • Orijinal ve özgün görseller içermesi
  • Mobil uyumluluk
  • Güvenlik sertifikaları
  • Kullanışlı site arayüz tasarımı
  • Site ve sunucuya ait IP
  • Kullanılan sunucunun güvenliği
  • Blacklist’e girip girmediği

Sonuç olarak site içi seo optimizasyonu çalışmalarında analizlerin doğru yapılması, sorunların eksiksiz olarak tespit edilmesi ve sitenin amacının anlaşılması sağlanmalıdır. Çalışmalar kapsamlı ve detaylı olması web sitesinin arama sıralamasında optimum seviyeye taşınmasını sağlar. Kaliteli içerikler, arama motoru ve kullanıcı dostu web sitesi tasarımları kısa sürede daha geniş kitlelere ulaşabilme gücüne sahip olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu